Najlepše kroasan kiflice,hrskave spolja,mekane iznutra,od kojih cela kuća zamiriše na puter
Sastojci:
500 g Glatkog brašna
320 ml Mleka
2 Žumanca
7 g Suvog kvasca ili 20 g svežeg
2 Kašike šećera
150 g Maslaca
Prstohvat soli
Priprema:
U posebnu posudu razmutite toplo mleko,kvasac i šećer,te ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.U drugu posudu stavite brašno,pa u njemu napravite malo udubljenje.Kada se kvasac aktivira dodajte ga u brašno,zatim dodajte i dva žumanca,pa umesite glatko testo .Tako dobijeno testo ostavite da se odmara oko 15 minuta,pa ga ponovo premesite.Nakon toga premesite ostavite testo da se diže dodatnih 30 minuta.Kada je nadošlo ,podelite ga na šest jednakih delova,a svaki deo formirajte u kuglicu.Svaku od 6 loptica razvaljajte u oblik kruga što možete.Razvaljane krugove testa premažite otopljenim maslacem ili slažite jedan na drugi.Zadnji krug ne premazujte.Tako pripremljeno testo ponovo razvaljajte oklagijom u jedan krug i podelite ga na 24 jednska dela.Ukoliko želite možete nešto staviti u kroasane,slano ili slatko ili ih jednostavno ostavite prazne.Zavijte ih od šireg ruba prema tanjem.Rasporedite ih u pleh za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi da narastu još 30 minuta.Neposredno pre pečenja premažite ih ponovo otopljenim maslacem i umućenim jajetom,pospite susamom ili krupnom soli,pa pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment