Rižoto crni sa lignjama
Sastojci:
240 g Arborio pirinča
1 L ili 200 ml ribljeg fonda
50 g Crnog luka
1 Čen belog luka
50 ml Belog vina
3 g Sipinog mastila
30 g Parmezana
40 g Maslaca
150 g Očišćenih lignji
Limun,so
20 g Maslinovog ulja
Priprema:
U blago zagrejan tiganj dodajte maslinovo ulje,sitno seckani crni i beli luk,pa kad luk postane zlatnožut dodajte pirinač i mešajte dok pirinač ne dobije staklasto belu boju.Deglazirajte belim vinom.Kad vino ispari,dodajte četvrtinu toplog ribljeg fonda i pojačajte vatru.Povremeno dodajte fond i pri poslednjem sipanju dodajte sipino mastilo.Kad se pirinač kuva,sklonite sa vatre,dodajte maslac i parmezan uz neprestalno mešanje dok rižoto dobije kremastu strukturu.Začinite i servirajte.Na zagrejan tiganj stavite lignje,posolite ih kada tečnost od liganja ispari,dodajte ulje,seckani beli luk i belo vino.Servirajte sa malo limunovog soka i maslinovog ulja.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment