Venčići za uskršnja jaja
Sastojci:
600 g Brašna
20 g Svežeg kvasca
1 Jaje
200 ml Mlakog mleka
100 ml Mlake vode
80 ml Ulja
1 Kašičica šećera
2 Kašičice soli
Pripreme:
Kvasac pomešajte s malo vode,šećer ,kašičicom brašna i ostaviti 10 minuta da se aktivira.Jaje umutite,dodajte 2 kašičice soli,mleko ,ostatak vode,ulje i aktivni kvasac.Brašno dodajte postepeno i umesite meko testo.Ostavite da naraste oko pola sata.Podelite na 16 loptica i ostavite 10 minuta da odstoje.Svaku lopticu razvucite u tanak valjak.Uzmite dva valjka,prebacite jedan preko drugog i napravite pletenicu.Sastavite krajeve da dobijete venčić.Ređajte ih u pleh i ostavite da narastu dok se rerna greje na 200 stepeni.Premažite ih umućenim jajetom s kašikom mleka,pospite susamom i lanom,te pecite 20 minuta,odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.Kada se ohlade,u njih stavite ofarbana jaja.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment