Starinska pita
Sastojci:
5 g Suvog kvasca
1 Kašičica šećera
200 ml Mlakog mleka
1 Jaje+1 jaje za premazivanje
30 ml Ulja
350 g Brašna
1 Kašičica soli
Za fil:
180 g Feta sira
160 g Kačkavalja
Priprema:
U činiju sjediniti mlako mleko,jaja,šećer,suvi kvasac i ulje,pa mutiti mikserom dok se ne dobije ujednačdna smesa.Postepeno dodavati mešavinu 300 gr brašna i malo soli mutiti sa nastavcima za testo dok se ne dobije meko i glatko testo.Prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti ga na toplom da nadođe 30 minuta.Za pripremu fila sjediniti rendani kačkavalj i izmrvljeni feta sir,pa izdvojiti 60 g i ostaviti po strani za posipanje pogače.Na radnu površinu naneti oko 50 g brašna,pa pomoću lopatice preručiti preko njega nadošlo testo.Blago ga premestiti dodajući posuto brašno s radne površine da bi se dobilo mfko testo.Testo istanjiti rukama u krug vflikog plitk og tanjira.Na sredinu testa naneti fild okačka alja i feta sira,pa krajeve testa slepiti prema sredini.Punjeno testo okrenuti tako da završftci budu okrenuti na dole.Okruglu tepsiju prečnika 30 cm obložiti papirom za pečenje i preručiti u nju oblikovanu pitu.Spljoštiti je rukama da bi se ispunila površina tepsije.Pitu premazati sa umućenim jajetom i posuti izdvojenim filom.Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment