Lisnata pita sa sirom

Sastojci: Za testo: 450 g Mekog brašna tip 400 150 ml Mleka 200 ml Jogurta 1 Jaje+ 1 za premazivanje 1 Kašičica soli 8 g Suvog kvasca 1 Kašičica šećera 125 g Putera ,susam Za fil: 600 g Sitnog sira 3 Kašike pavlake 3 Jajeta Priprema: U mlako mleko razmutiti suvi kvasac,kašičicu šećera i brašna,pa ostaviti da nadođe.U vanglicu sjediniti polovinu brašna s kašičicom soli,dodati jogurt,jaje i nadošli kvasac,pa sastojke izmešati.Postepeno dodavati preostalo brašno i umesiti glatko testo.Prekriti ga krpom i ostaviti da nadođe.Od nadošlog testa izdvojiti 1/3 i od njega oblikovati jufki.Preostalo testo podeliti na tri dela i oblikovati tri manje jufke.Uzeti veliku jufku i istanjiti ga u krug,premazati omekšalim puterom i unakrsno zarezati na osam delova tako da na sredini ostanu spojeni.Delove testa preklopiti prema sredini,jedan preko drugog,oblikujući ponovo jufku.yOkrenuti je da završeći dođu dole.Na isti način oblikovati manje jufke.Za pripremu preliva sjediniti sitni sir,jaja i pavlaku.Najveću jufku istanjiti u krug prečnika oko 45-48 cm.Okruglu tepsiju prečnika 28 cmpremazati puterom,pa dno i stranice obložiti istanjenim testom tako da krajevi kore prelaze ivicu tepsije.Premazati trećinom fila i prekriti manjom istanjenom jufkom.Postupak filovanja ponoviti još dva puta i završiti trećom jufkom.Krajeve donje kore preklopiti prema unutra i slepiti ih s gornjom korom.Pitu izbockati,premazati umućenim jajetom i posuti susamom.Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Prijatno😘

Comments

Popular posts from this blog

Starinske ružice sa orasima

Samo patlidžan i paradajz!Recept za 15 minuta u tavi za doručak ili ručak ili večeru