Karamel torta s orasima
Sastojci:
Za koru:
4 Belanjceta
5 Kašika šećera
6 Kašika mlevenih oraha
2 Kašike brašna
100 ml Mleka
Za fil:
4 Žumanceta
4 Ksšike gustina
1 Puding s ukusom vanile
10 Kašika šećera
800 ml Mleka
15 g Želatina u prahu
500 ml Slatke pavlake
4 Ksšike šećera u prahu
10 Kašika mlevenih oraha
Ostali sastojci:
300 ml Slatke pavlake
Priprema:
Za pripremu kore belanca umutiti u šam postepeno dodajući šećer.Ubaciti mlevene orahe i brašno,te promršati.Kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru.Pfći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumeni.Pečenu koru prohladizi,pa je izbocksti i preliti hladnim mlekom.Za pripremu fila u šerpu sipati 10 kašika šećera i zagrejati dok se ne karamelizuje.Sipati u njega 700 ml toplog mleka,i dalje kuvati dok se karamel ne rastopi.Posebno umutiti žumanca,puding od vanile i gustin sa 100 ml mleka,pa smesu sipati u karamelizovano mlfko.Kuvsti na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.Žflatin preliti sa 6 kašika hladne vode te promešati i ostaviti da n abubri.Nabubreli želatin dodati u topli fil i mešati dok se ne rastopi.Slatku pavlaku sa šećerom u prahu u ešati u čvrst šlag,pa dodati u ohlađen fil i izmiksati.Fil podeliti napola,pa u jednu polovinu umešati mlevene orahe.Koru za tortu vratiti u kalup i premazati je filom od oraha.Preko fila od oraha naneti fil od karamele,pa i njega poravnati.Tortu ostaviti da se stegne,a zatim je premazati šlagom od slatke pavlake.
Ptijatno😘
Comments
Post a Comment