Karamel torta s orasima

Sastojci: Za koru: 4 Belanjceta 5 Kašika šećera 6 Kašika mlevenih oraha 2 Kašike brašna 100 ml Mleka Za fil: 4 Žumanceta 4 Ksšike gustina 1 Puding s ukusom vanile 10 Kašika šećera 800 ml Mleka 15 g Želatina u prahu 500 ml Slatke pavlake 4 Ksšike šećera u prahu 10 Kašika mlevenih oraha Ostali sastojci: 300 ml Slatke pavlake Priprema: Za pripremu kore belanca umutiti u šam postepeno dodajući šećer.Ubaciti mlevene orahe i brašno,te promršati.Kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru.Pfći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumeni.Pečenu koru prohladizi,pa je izbocksti i preliti hladnim mlekom.Za pripremu fila u šerpu sipati 10 kašika šećera i zagrejati dok se ne karamelizuje.Sipati u njega 700 ml toplog mleka,i dalje kuvati dok se karamel ne rastopi.Posebno umutiti žumanca,puding od vanile i gustin sa 100 ml mleka,pa smesu sipati u karamelizovano mlfko.Kuvsti na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.Žflatin preliti sa 6 kašika hladne vode te promešati i ostaviti da n abubri.Nabubreli želatin dodati u topli fil i mešati dok se ne rastopi.Slatku pavlaku sa šećerom u prahu u ešati u čvrst šlag,pa dodati u ohlađen fil i izmiksati.Fil podeliti napola,pa u jednu polovinu umešati mlevene orahe.Koru za tortu vratiti u kalup i premazati je filom od oraha.Preko fila od oraha naneti fil od karamele,pa i njega poravnati.Tortu ostaviti da se stegne,a zatim je premazati šlagom od slatke pavlake. Ptijatno😘

Comments

Popular posts from this blog

Starinske ružice sa orasima

Samo patlidžan i paradajz!Recept za 15 minuta u tavi za doručak ili ručak ili večeru