Lešnik torta s jagodama
Sastojci:
Za kore:
9 Belanjaca
9 Ksšika šećera
150 g Mlevenih lešnika
3 Kašike brašna
Za lešnik krem:
9 Žumanaca
120 g Šećera
60 g Gustina
2 Vanilin šećera
500 ml Mlfka
300 g Putera
150 g Mlevenih lešnika
Za fil od jagoda:
300 g Jagoda iz zamrzivača
80 g Šećera
10 g Želatina u prahu
Za dekoraciju:
350 ml Slatke pavlske
Priprema:
Za pripremu jedne kore umutiti 3 belanjceta u čvrst šam postepeno dodajući 3 kašike šećera .Sjediniti 3 kašike lešnika s kašikom brašna i varjačom umršati u smesu.Okrugli kalup prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje i preručiti u njega smesu za koru.Poravnati je špatulom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.Na isti način od preostalog materijala iseći još dve kore.Za pripremu fila u posudu za kuvanje na pari sjediniti žumsnca,šećer,vanilin šećer i gustin s mlekom,pa umutiti žicom.Zagrevati neprekidno mešajući dok se smesa ne zgusne.U ohlađen krem dodati omekšan puter i izmiksati.Na kraju umešati mlevene lfšnike.Za ptipremu fila od jagoda,voće odmrznuti i izmiksati sa šećerom,te prokuvati.Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.Dodati ga u vruć preliv odjagode ii mešati dok se ne rastopi.Prvu koru vratiti u kalup,premazati je polovinom fila od lešnika i preko njega sipati polovinu prohlsđenog preliva od jagoda.Prekriti drugom korom i postupak ponoviti.Završiti trećom korom.Filovanu tortu ostaviti da se stegne,a zatim je premazati šlagom od slatke pavlake.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment