Pletena pogača s makom
Sastojci:
Za testo:
400 g Mekog brašna
7 g Suvog kvasca
50 ml Tople vode
100 g Šećera
Prstohvat soli
80 g Putera
3 Žumanceta
200 ml Jogurta
Rendana korica od 1/2 limuna
Za fil:
200 g Mlevenog maka
4 Kašike šećera
2 Vanilin šećera
100 ml Mleka
Za premazivanje:
1 Žumance
2 Kašike slatke pavlake
Priprema:
U toploj vodi razmutiti suvi kvasac,kašičicu šećera i brašna,pa ostaviti na toplom da nadođe.U vanglicu sjediniti polovinu brašna s prstohvatom soli,pa dodati nadošli kvasac,preostali šećer,otopljeni puter,žumanca,mlak jogurt i rendanu koricu limuna.Dobro izmešati,pa postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo.Prekriti je krpom i ostaviti da nadođe dvadesetak minuta.Zatim,testo premesiti i ostaviti da nadođe 40 minuta.Za pripremu fila prokuvati mleko sa šećerom i vanilin šećerom,pa dodati mleveni mak i sve zajedno kratko prokuvati.Ostaviti da se ohladi.Nadošlo testo podeliti na dva dela.Svaki deo istanjiti u praugaonu koru,premazati filom od maka i urolati.Rolat preseći uzdužno,pa krake uplesti.Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje.Upleteno testo smotati u krug i postaviti u tepsiju kako bi se oblikovala pogača.Ostaviti je 20 minuta da nadođe.Žumance umutiti sa slstkom pavlakom,te dobijenom smesom premazati testo.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment