Pletena pogača s makom

Sastojci: Za testo: 400 g Mekog brašna 7 g Suvog kvasca 50 ml Tople vode 100 g Šećera Prstohvat soli 80 g Putera 3 Žumanceta 200 ml Jogurta Rendana korica od 1/2 limuna Za fil: 200 g Mlevenog maka 4 Kašike šećera 2 Vanilin šećera 100 ml Mleka Za premazivanje: 1 Žumance 2 Kašike slatke pavlake Priprema: U toploj vodi razmutiti suvi kvasac,kašičicu šećera i brašna,pa ostaviti na toplom da nadođe.U vanglicu sjediniti polovinu brašna s prstohvatom soli,pa dodati nadošli kvasac,preostali šećer,otopljeni puter,žumanca,mlak jogurt i rendanu koricu limuna.Dobro izmešati,pa postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo.Prekriti je krpom i ostaviti da nadođe dvadesetak minuta.Zatim,testo premesiti i ostaviti da nadođe 40 minuta.Za pripremu fila prokuvati mleko sa šećerom i vanilin šećerom,pa dodati mleveni mak i sve zajedno kratko prokuvati.Ostaviti da se ohladi.Nadošlo testo podeliti na dva dela.Svaki deo istanjiti u praugaonu koru,premazati filom od maka i urolati.Rolat preseći uzdužno,pa krake uplesti.Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje.Upleteno testo smotati u krug i postaviti u tepsiju kako bi se oblikovala pogača.Ostaviti je 20 minuta da nadođe.Žumance umutiti sa slstkom pavlakom,te dobijenom smesom premazati testo.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta. Prijatno😘

Comments

Popular posts from this blog

Starinske ružice sa orasima

Samo patlidžan i paradajz!Recept za 15 minuta u tavi za doručak ili ručak ili večeru