Pletenica s lešnikom i čokoladom
Sastojci:
Za testo:
400 ml Mleka
100 ml Vode
40 g Svežeg kvasca
5 Kašika šećera,1 jaje
2 Žumanceta
180 g Masti
Oko 1 kg mekog brašna tip 400
rendana korica limuna
1 Ravna kašičica soli
Za fil:
3 Belanjceta
150 g Šećera
1 Vanilin šećer
100 g Krupno mlevenih lešnika
100 g Suvih kajsija
100 g Čokolade za kuvanje
Za premazivanje:
1 Žumance
2 Ksšike mleka
Priprema:
Pomešati mleko s vodom i blago zagrejsti,izdvojiti 200 ml tečnosti,pa u njoj razmutiti izmrvljeni kvasac,kašiku šećera i brašna.Ostaviti na toplom da nadođe.Jaja umutiti sa žumancima i preostalim šećerom,pa dodati ostatak tečnosti,nadošli kvasac,otopljenu mast,rendanu koricu limuna,so.Postepfno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo.Ostaviti ga da nadođe 15 minuta.Od nadošlog testa oblikovati 4 jufke i ostaviti ih da odmore 15 minuta.Za pripremu fila umutiti belanjca sa šećerom i vanilin šfćerom,pa umešati lešnike.Izdvojiti dve jufke i istanjiti ih na dimenzije 40×50 cm.Premazati im filom od belanjaca,posuti seckanim kajsijama i čokoladom,te urolati.Uplesti u pletenicu i odložiti u tepsiju.Od preostalog materijala napraviti još dve pletenice(da bi se oblikovala pletenica sa 4 kraka,testo istanjiti na dimenzije kora 65×15 cm,nafilovati ih u rolat.Pa svaki rolst presaviti napola i uplesti složeniju pletfnicu.)Pletenice ostaviti 15 minuta da nadođu,pa ih premazati mršavinom žumynaca i mleka.Peći 15 minuta na 190 stepeni a zatim još 15 minuta na 160 stepeni isključiti rernu i ostaviti ih da odstoje još 10 minuta.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment