Pletenica s lešnikom i čokoladom

Sastojci: Za testo: 400 ml Mleka 100 ml Vode 40 g Svežeg kvasca 5 Kašika šećera,1 jaje 2 Žumanceta 180 g Masti Oko 1 kg mekog brašna tip 400 rendana korica limuna 1 Ravna kašičica soli Za fil: 3 Belanjceta 150 g Šećera 1 Vanilin šećer 100 g Krupno mlevenih lešnika 100 g Suvih kajsija 100 g Čokolade za kuvanje Za premazivanje: 1 Žumance 2 Ksšike mleka Priprema: Pomešati mleko s vodom i blago zagrejsti,izdvojiti 200 ml tečnosti,pa u njoj razmutiti izmrvljeni kvasac,kašiku šećera i brašna.Ostaviti na toplom da nadođe.Jaja umutiti sa žumancima i preostalim šećerom,pa dodati ostatak tečnosti,nadošli kvasac,otopljenu mast,rendanu koricu limuna,so.Postepfno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo.Ostaviti ga da nadođe 15 minuta.Od nadošlog testa oblikovati 4 jufke i ostaviti ih da odmore 15 minuta.Za pripremu fila umutiti belanjca sa šećerom i vanilin šfćerom,pa umešati lešnike.Izdvojiti dve jufke i istanjiti ih na dimenzije 40×50 cm.Premazati im filom od belanjaca,posuti seckanim kajsijama i čokoladom,te urolati.Uplesti u pletenicu i odložiti u tepsiju.Od preostalog materijala napraviti još dve pletenice(da bi se oblikovala pletenica sa 4 kraka,testo istanjiti na dimenzije kora 65×15 cm,nafilovati ih u rolat.Pa svaki rolst presaviti napola i uplesti složeniju pletfnicu.)Pletenice ostaviti 15 minuta da nadođu,pa ih premazati mršavinom žumynaca i mleka.Peći 15 minuta na 190 stepeni a zatim još 15 minuta na 160 stepeni isključiti rernu i ostaviti ih da odstoje još 10 minuta. Prijatno😘

Comments

Popular posts from this blog

Starinske ružice sa orasima

Samo patlidžan i paradajz!Recept za 15 minuta u tavi za doručak ili ručak ili večeru