Medena pita- kremaste kocke sa grizom
Sastojci za kore:
1 Kašika(50g) masti
100 g Rastopljenog meda
2 Jajeta
4 Kašike mleka
200 g Šećera
1 Kašičica sode bikarbone
500 g Brašna
Pola kašičice karanfilčića
Za fil:
1 L Mlfka
250 g Šećera
150 g Griza
2 Vanilin šećera
250 g Putera
Kora od 1 Limuna
Glazura za čokoladu:
100 g Šećera
200 g Čokolade
100 ml Mleka
1 Kašičica putera
Priprema:
Kore:
Mast mylo umutiti.Dodati sve dobro i umesiti kore.Podeliti na tri dela,skružiti i ostaviti da se malo odmore.Razvući oklagijom koru na dimenziju 36×24 cm,i stavite na podmazanu tepsiju pa peći na 150 stepeni oko 10 minuta.Koru ostaviti na tepsiju da se malo prohladi ,pa je prebaciti na rešetku da se skroz ohladi.Tako napraviti drugu i treću koru.Fil:
Mleko stavite da provri,dodati šećer i vanilin šećer pa polako zakuvati griz.Kuvati griz oko 5 minuta,da se lepo skuva i da bude gust,pa ohladiti.Penasto umutiti puter pa mu dodavati kašiku po kašiku kuvanog griza uz stalno mućenje.Dodati i narendanu koru limuna pa mutiti dok fil ne postane ujednačen i penast,što može da traje i desetak minuta.Glazura od čokolade:
Staviti mleko da provei,dodati šećer i čokoladu i na jako laganoj vatri da se otopi.Skloniti sa šporeta pa dodati puter.Prohladiti malo. Slaganje:
Staviti na tepsiju jednu koru,polovinu fila,drugu koru,polovinu fila,treću koru i preliti odozgo glazurom.Ostaviti pitu na hladnom mestu bar preko noći pre sečenja.Obseći krajeve pa seći kocke ili rombove i slagati na tacnu.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment