Knedle sa šljivama
Sastojci:
200-300 g Prezli
50 g Maslaca
5 Kašika ulja
200 g Šećera
Testo:
800 g Krompira
350 g Brašna
Pola kašičice soli
30 g Maslaca ili 30 ml ulja
1 Jaje
Priprema:
Krompir sa korom staviti da se kuva.Može i bez kore al će tad biti potrebno više brašna.Prezle pržiti na 50 g maslaca i 5 kašika ulja i ostaviti da se ohladi.Testo:
Skuvamo krompir očistimo koru,izgnječiti ga ili izmiksati i ostaviti da se prohladi(hladan će manje upiti brašna a to je bitno za mekoću knedle).Zatim dodati brašno,so,jaje i maslac(ili ulje).Umesiti testo,rasklagijati na radnoj površini brašnjavoj podlozi,iseći na kvadratiće i stavljati šljive.Zatvoriti prstima i oblikovati mrđu dlanovima knedle.U provrelu vodu(sa malo ulja)stavljati red knedli.Kuvati dok ne isplivaju na površinu pa još dodatnih 3-4 minuta.U prohlađene prezle dodati oko 200 g šećera.Skuvane knedle odmah uvaljati u pripremljene prezle.Služiti kako ko voli,sa ili bez još dodatog šećera,sa ili bez kisele pavlake.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment