Slano pecivo sa sirom

Sastojci: 200 ml Mleka 1 Kašika šećera 30 g Svežeg ili 8-10 g suvog kvasca 250 ml Vode 50+20 ml Ulja 1,5 Kašika soli 800 g Brašna +još malo da se premesi 250 g Maslaca Za nadev: 500 g Sira po izboru 1 Belanjce So ako nije slan Za premaz: 1 Žumance 1 Kašika mleka Priprema: U manju posudu staviti kvasac i šećer,pa naliti toplo mleko i sve promešati.Ostaviti da odstoji oko 10 minuta.Maslac staviti u zamrzivač.Odmeriti brašno pa mu dodati so i promešati.Sipati zatim vodu ,pa 50 ml ulja i na kraju odstojali kvasac.Prvo sve mešati pa onda umesiti testo.Mekano i po malo lepljivo testo preliti sa 20 ml ulja i premesiti.Ostaviti da odstoji dok vi pripremite nadev i radnu površinu za dalje.Siru dodati belanjce i so i ako je potrebno sjediniti.Radnu površinu stola posuti brašnom,staviti testo,pa i njega posuti brašnom.Razvući oklagijom na dimenzije 60×40 ili približne.Narendati na polovinu testa pola maslaca pa preklopiti testo.Razvući opet na dimenzije 60×40,pa ostatak maslaca narendati na 2/3 testa.Preklopiti 1/3 preko sredine testa,a onda preklopiti ostatak.Kao kada savijete pismo na 3 dela.Sada dobijenu traku presavije isto na 3 dela ,da dobijete kvadrat.Stavite na tacnu,pospite brašnom i prekrijte kesom.Stavite u frižider 15 do 20 minuta.Ako imate vremena može i duže.Razvucite opet sve na dimenzije 60×40,pa na pola stavite sir.Bolje bi bio da je sir suvlji,neće cureti...Preklopite,lagano razvucite još malo pa isecite na trake.Trake poređajte u pleh pa ih isecite u kocke.Ostavite da testo pokriveno krpom raste koliko se zagreje rerna,a možete duže,opet koliko vremena imate.Umutite žumance sa mlekom i premažite pogačice.Stavite da se peku u predhodno zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 25 minuta.Pečene prohladiti,opet zaseći i poslužiti. Prijatno😘

Comments

Popular posts from this blog

Starinske ružice sa orasima

Samo patlidžan i paradajz!Recept za 15 minuta u tavi za doručak ili ručak ili večeru