Slano pecivo sa sirom
Sastojci:
200 ml Mleka
1 Kašika šećera
30 g Svežeg ili 8-10 g suvog kvasca
250 ml Vode
50+20 ml Ulja
1,5 Kašika soli
800 g Brašna +još malo da se premesi
250 g Maslaca
Za nadev:
500 g Sira po izboru
1 Belanjce
So ako nije slan
Za premaz:
1 Žumance
1 Kašika mleka
Priprema:
U manju posudu staviti kvasac i šećer,pa naliti toplo mleko i sve promešati.Ostaviti da odstoji oko 10 minuta.Maslac staviti u zamrzivač.Odmeriti brašno pa mu dodati so i promešati.Sipati zatim vodu ,pa 50 ml ulja i na kraju odstojali kvasac.Prvo sve mešati pa onda umesiti testo.Mekano i po malo lepljivo testo preliti sa 20 ml ulja i premesiti.Ostaviti da odstoji dok vi pripremite nadev i radnu površinu za dalje.Siru dodati belanjce i so i ako je potrebno sjediniti.Radnu površinu stola posuti brašnom,staviti testo,pa i njega posuti brašnom.Razvući oklagijom na dimenzije 60×40 ili približne.Narendati na polovinu testa pola maslaca pa preklopiti testo.Razvući opet na dimenzije 60×40,pa ostatak maslaca narendati na 2/3 testa.Preklopiti 1/3 preko sredine testa,a onda preklopiti ostatak.Kao kada savijete pismo na 3 dela.Sada dobijenu traku presavije isto na 3 dela ,da dobijete kvadrat.Stavite na tacnu,pospite brašnom i prekrijte kesom.Stavite u frižider 15 do 20 minuta.Ako imate vremena može i duže.Razvucite opet sve na dimenzije 60×40,pa na pola stavite sir.Bolje bi bio da je sir suvlji,neće cureti...Preklopite,lagano razvucite još malo pa isecite na trake.Trake poređajte u pleh pa ih isecite u kocke.Ostavite da testo pokriveno krpom raste koliko se zagreje rerna,a možete duže,opet koliko vremena imate.Umutite žumance sa mlekom i premažite pogačice.Stavite da se peku u predhodno zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 25 minuta.Pečene prohladiti,opet zaseći i poslužiti.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment