Zalivena pita sa mesom
Sastojci:
Nadev od mesa:
2 Srednje glavice crnog luka
100 ml Ulja
2 Čaše vode
800 g do 1 kg mlevenog mesa
2 Kašičice suvog začina
1 Kašičica mlevenog bibera
1 Kašičica peršunovog list
Prstohvat-dva soli
Preliv:
6 Jaja
100 ml Ulja
400 ml Jogurta
600 ml Vode
1 Kašika soli
Još:
1 kg Kora za pite
2 Kašike vode+2 kašike ulja
Priprema:
Prvo pravimo nadev od mesa.U šerpu sipati ulje,pa iseckati crni luk sitno i staviti da se dinsta na srednjoj vatri.Posoliti kako bi pustio vodu.Dinstati tako da višak vode ne ispari.Mi ne volimo da se luk ikako vidi pa ja kada voda ispari i krene da se prži dodam čašu vode i nastavim dinstanje kako bi luk dodatno omekšao pa posle kada ga propržim se i ne vidi.Vi uradite kako vi volite.Dodati zatim mleveno meso,začine i vodu.Promešati pa ostaviti na stednjoj vatri da se i meso prodinsta.Povremeno promešati.Kada je voda skoro isparila mešati malo češće pa skinuti sa vatre.Za preliv mešamo sve navedene sastojke,tako što jajima dodamo so i ulje pa žicom izradimo.Dodamo vodu i jogurt i dobro izmutimo.Veliki pleh od rerne podmažemo uljem,pa složimo tri kore po 2 kašike nadeva svuda po malo.Ovako slažemo sve do kraja.Dok ne utrošimo kore i nadev.Ako pravimo pola mere uzmite manj pleh kako vam pita nebi bila pretanka i onda složite po dve kore jer mora da ih presavijate.Kada poslažemo sve oštrim nožem se pita iseče na kvadrate ili kako već želite.Sipati preliv prvo po zapečenim delovima,a zatim svuda ravnomerno.Nagnuti pleh malo levo pa desno,a onda i gore i dole kako bi prelo prešao svuda.Uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje,a pitu ostaviti taman da odstoji i lepo upije.Peći 50-60 minuta u zavisnosti od vaše rerne ili koliko pečeno volite.Pečenu pitu sa mesom izvadite i ponovo iseći po predhodnim rezovima.Pomešati 2 kašike ulja sa 2 kašike vode i premazati pitu,pa ostaviti prekrivenu krpom da odstoji i prohladi se.Poslužiti uz jogurt.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment