Čorbast grašak sa knedlama
Sastojci:
1 Glavica crnog luka
1 Veća šargarepa ili 2 manje
1 Krompir
Meso možete pileće ili svinjsko ili juneće po izboru
Ja koristim uvek pileće belo pri kuvanju graška
Lovorov list
Crvena paprika ili žuta,zelena
2 Čena belog luka
Suvi začin,so,biber,mirođija
Hladna zaprška:
1 Kašika brašna
1-2 kašičice crvene začinske paprike
150 ml Hladne vode
Grašak ukoliko je sitan mlad kuva se 45 minuta
Za knedle
2 Jaja
2 Kašike ulja
Malo soli
2 Kašike griza
5-7 Kašika ravnih brašna
Priprema:
1 veću šargarepu oprati ,očistiti i iseckati ,takođe je potrebno i jedan krompir iseckati na kockice,i jedna glavica crnog luka iseckati sitno ručno ili možete u secku .Belo meso iseckati na kockice u šerpu sipati ulje zagrejati i propržiti meso oko 5 minuta na srednjoj temperaturi ,zatim dodati glavicu iseckanog crnog luka i opet sve to ostaviti vrlo kratko da se sve to sa lukom proprži,nakon 2-3 minute dodati i šargarepu i krompir zatim prelite vrlo malo vode promešati i krčkati odprilike pet minuta a zatim dodati grašak 450-500 gr iz kesice zatim preliti vodu od prilike 1 l mlake vode u zavisnosti da li želite više čorbast ili da vam bude onako malo gust .Dodati lovorov list,crvenu baburu možete koristiti žutu ili zelenu ja volim više crvenu papriku oko 20 minuta dodati 2 čena belog luka grašak bi trebalo ukoliko je mlad da se kuva oko 45 minuta.Na kraju kuvanja začiniti po ukusu ja sam dodala 1 kašičicu bibera,so,mirođiju,slatku crvenu papriku.Za hladnu zapršku će nam biti potrebna 1 kašičica crvene paprikei i brašna izmešati i preliti preko graška.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment