Mekani fini kolač topi se u ustima

Sastojci za biskvit: 3 Jaja 100 g Šećera 3 Žlice vode 100 g Brašna 1/2 Praška za pecivo 1/2 Žlice kakaoa 20 g Čokolade u prahu Za nadev: 250 g Višanja iz tegle ili svežih 120 g Šećera 1 Puding od vanile 1 Žlica gustina (skrobnog brašna) 400 ml Vode Međusloj: 200 g Petit keksa Krema: 750 ml Mleka 80 g Brašna 150 g Šećera 1/2 Žlice kakao praha 150 g Čokolade 200 g Maslaca ili margarina Dekoracija: Za posipanje mleveni orasi Priprema: Za biskvit kslup dimenzija 21×36 cm pouljiti i pobrašniti.U činiju dodajte na 100 g brašna dodajte 1/2 praška za pecivo i promešajte.Zatim dodajte 1/2 žlice kakao praha i 20 g čokolade u prahu.Sve zajedno nastavite mešati.U zdjelu dodajte 3 belanjka te ih izmiksajte u čvrst snijeg.U drugu zdjelu dodajte 3 žumanjka i 100 g šećera.Miksajte ih da posvetle.Dodajte 3 žlice vode,kratko miksajte.Zatim dodajte pripremljene sastojke i nastavite miksati da se sjedine.Dvije žlice izrađfnih bjelanjaka dodajte smjesi i mikaajte.Možete dodati preostale bjelanjke te ih sjedinite sa sastojcima pomoću pjenjače.Smjesu istresite i rasporedite u pripremljeni kalup.Stavite biskvit peći u zagrejanu pećnicu na 180 stepeni oko 20-25 minuta.Odmah nastavite sa pripremom nadjeva.U zdjelu dodajte 1 puding od vanillije,1 žlicu gustina,120 g šećera i prelijte sa 200 ml vode.Sastojke pomješajte pjenjačom.U lonac dodajte 250 g očišćenih višanja,iz teglice ili svežih.Prelite sa 200 ml vode i stavite ih kuhati.Nakon što višnje omekane,sklonite ih sa strane i usitnite ih štapnim mikserom.Dodajte pripremljene sastojke i sve zajedno vratite kuhati.Vruće rasporedite preko biskvita.Odmah nastavite slagati petit keks,trebaće vam 200 g.Za kremu u zdjelu dodajte 80 g brašna,1/2 žlice kakao praha,150 g šećera i prelijte sa 200 ml mleka.Sastojke pomešajte pjenjačom.Preostalih 550 ml mlekaulijte u lonac i stavite kuhati.Kada zakipi sklonite sa stranei umješajte pripremljene sastojke.Sve zajedno vratite kuhati.Sklonote sa strane i dodajte 150 g čokolade narezane ili u kapljicama,200 g narezanog margarina ili maslaca.Sastojke miksajte da se istope.Odmah vruće rasporedite u kalup preko keksa.Možete odmah posipati mlevene orahe.Kolač ostavite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi pa u frižider. Prijatno😘

Comments

Popular posts from this blog

Starinske ružice sa orasima

Samo patlidžan i paradajz!Recept za 15 minuta u tavi za doručak ili ručak ili večeru