Musaka s patliđanom
Sastojci:
2 Veća krompira
150 ml Soka od paradajza
2 Srednja paradajza
1 Manja glavica crnog luka
300 g Mlevenog svinjskog mesa
1 Kašika paste od paradajza
150 g Kačkavalja
30 g Putera
1 Puna kašika brašna
300 ml Mleka
20 g Parmezana
Mleveni biber,ulje,so
Priprema:
Krompir obariti zajedno s lukom,a zatim ga ohladiti,oguliti i iseći na osam debljih kolutova.Patlidžan oprati i zajedno s ljuskom iseći na kolutove(24 koluta).Posoliti ih i ostaviti da puste sok,a zatim ih prebrisati papirnim ubrusom i propržiti u tiganju na malo ulja da blago porumene s obe strane.Za pripremu fila,crni luk očistiti i iseći na kockice,pa propržiti na malo ulja da postane staklast.Dodati mleveno meso i pržiti neprekidno mešajući dok meso ne promeni boju.Dodati pastu od paradajza,posoliti i pobiberiti,pa nadalje dinstati dolivajući pomalo vode desetak minuta.Za pripremu preliva,u šerpicu otopiti puter,pa dodati brašno i kratko pržiti.Sipati vruće mleko,pa kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne.Posoliti po ukusu i umešati rendani parmezan.U tepsiju sipati sok od paradajza,poslagati kolutove obarenog krompira preko njih naneti po kolut prženog patlidžana i staviti po kašiku fila od mesa.Prekriti još jednim kolutom patlidžana,naneti mesni fil i završavati patlidžanom.Filovano povrće preliti sa malo bešamel sosa i odozgo staviti po list sira.Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment