Baklava-Recept moje svekrve.Starinska baklava koja se topi u ustima

Sadtojci: 750 g Jufke za baklavu 800 g Oraha 5 Kašika šećera Za premazivanje: 300 g Maslaca Agda/Zaljev 1 kg Šećera 1,200 ml Vode 4 Kolutića limuna Priprema: Najpre pripremiti orahe jedan dio seckati jedan dio mljeveni.U orahe dodati 5 kašika šećera i izmešati.Otopizi maslac.Staviti agdu da kuha.15 minuta kuhati na srednjoj temperaturi od momenta kada proključa.Pred kraj kuhanja dodajmo kolutiće limuna koji kuhamo oko 3 minuta.Izrežite oblik tepsije na listove jufke.Najpre redati u tepsiju 4 lista jufke.Svaki list premazati maslacem.Na četvrtu premazanu jufku rasporediti dio smese oraha,toliko da prekrije celu jufku.Pazimo da nam smese ostane do kraja slaganja baklave.Nastavljamo redati jufku koju treba premazati maslacem i posuti orasima .Za kraj ostaviti 4 lista jufke.Tri lista premazati a četvrti ne jer sledi rezanje baklave.Baklavu možete izrezati po želji.Izrezali smo na rombove .Sad izrezanu baklavu ravnomerno premazati maslacem.Prekriti jednom jufkom koju možete premazati tanko samo uljem.Baklava je spremna samo za pečenje.Pečemo u zagrejanoj rerni ukupno 90 minuta.Prvih 10 minuta peći na 200 stepenite smanjiti na 150 stepeni i peći još idućih 80 minuta.Baklavu izvaditi iz rerne i skinuti gornju koru.Vruću baklavu iz rerne i skinuti gornju koru.Vruću baklavu iz rerne zalivati hladnom agdom.Postepeno zaljevati,najprije dobro natopiti do vrha baklavu i sačekati par minuta da upije agdu,ponovo dodati malo agde i sačekati da upije,sad se vidi agda da je baklava sva u agdi.Baklava može dugo stajati u frižideru,sve je bolja i bolja što duže stoji ako se može sačuvati da se brže ne pojede. Prijatno 😘

Comments

Popular posts from this blog

Posna oblanda sa kesom i orasima/kolač za 15 minuta

Podvorak sa svinjskim vratom