Gulaš
Sastojci:
Juneća plećka
Luk,šargarepa
Beli luk,peršun
Malo suhovine
Goveđi bujon/temeljac
Paradajz sos
Priprema:
Meso ćemo pripremiti dan ranije .Seći na kockice srednje veličine i začiniti sa malo ulja i soli.Dobro izmešati i ostaviti u frižideru u zaklopljenoj posudi preko noći.Plećka je teška oko 4 kg a za tu količinu mesa koristimo1,5-2 kg luka.Sečemo ga na kockice i pržimo 5 minuta,te dodajemo i šargarepu koju smo takođe sekli na kockice.Dodajemo i beli luk te malo suhovine koja će dati ovaj šmek.Dinstamo sve zajedno 10 minuta.Dodajemo meso i dinstamo s lukom i ostalim povrćem.Poklopimo i na srednjoj temperaturi krčkamo 30 minuta.Meso i luk su pustili svoje sokove i nema nikakve potrebe da dolivamo vodu.Dodajemo lovorov list i ostavljamo da se gulaš lagano krčka,na srednjoj temperaturi,nekih 2 sata uz povremeno mešanje.Nakon 2 sata ćemo doliti50 ml paradajz sosa i oko pola litre bujona ili goveđeg temeljca.Ovo je prvo dolivanje od početka kuvanja.Celo vreme se meso krčka u svom vlastitom soku.Gulašnastavljamo krčkati još ćemo dodati malo svežegperšuna i začiniti po želji.Soli i bibera najednostavnije je.Nastaviti krčkati još pola sata.Po želji dodati još temeljac,u zavisnosti od toga koliko gust gulaš volite i to je sve.Gulaš smo krčkali još 3 sata i kao i što smo rekli rezultat je fantastičan.Tekstura gulaša odlična,saft je preukusan a meso se topi u ustima.
Prijatno😘
Comments
Post a Comment