Baklava-Recept moje svekrve.Starinska baklava koja se topi u ustima
Sadtojci: 750 g Jufke za baklavu 800 g Oraha 5 Kašika šećera Za premazivanje: 300 g Maslaca Agda/Zaljev 1 kg Šećera 1,200 ml Vode 4 Kolutića limuna Priprema: Najpre pripremiti orahe jedan dio seckati jedan dio mljeveni.U orahe dodati 5 kašika šećera i izmešati.Otopizi maslac.Staviti agdu da kuha.15 minuta kuhati na srednjoj temperaturi od momenta kada proključa.Pred kraj kuhanja dodajmo kolutiće limuna koji kuhamo oko 3 minuta.Izrežite oblik tepsije na listove jufke.Najpre redati u tepsiju 4 lista jufke.Svaki list premazati maslacem.Na četvrtu premazanu jufku rasporediti dio smese oraha,toliko da prekrije celu jufku.Pazimo da nam smese ostane do kraja slaganja baklave.Nastavljamo redati jufku koju treba premazati maslacem i posuti orasima .Za kraj ostaviti 4 lista jufke.Tri lista premazati a četvrti ne jer sledi rezanje baklave.Baklavu možete izrezati po želji.Izrezali smo na rombove .Sad izrezanu baklavu ravnomerno premazati maslacem.Prekriti jednom jufkom koju ...
Comments
Post a Comment